AMP.
AMP Onderzoek & advies in de zorg is een volledig zelfstandige organisatie. Het voert sinds 1995 onafhankelijk (maatwerk) onderzoeken uit in opdracht van apotheken, de KNMP, Consumentenbond, ketens van apotheken, fabrikanten van geneesmiddelen, etc. in apotheken. Het door AMP ontwikkelde Mystery Guest Onderzoek bij apotheken heeft in 1999 de innovatieprijs van de KNMP toegekend gekregen.
OVER ONS
Verbeterinstrument werd beoordelingstool
2019 Reorganisatie AMP
2020 Aangepast onderzoeksprogramma met focus op verbeteren
Na de reorganisatie is AMP zich in aangepaste vorm blijven inzetten om collegae een spiegel voor te houden en ze zo in de gelegenheid te stellen om de kwaliteit van farmaceutische zorgverlening waar nodig te verbeteren. Het onderzoeksprogramma blijft bestaan uit 6 apotheekbezoeken per jaar. Vier maal per jaar worden apotheken bezocht door mystery guests van AMP; deze onderzoeken zijn gericht op zelfzorg en zelfmanagement en zoveel mogelijk toegespitst op patiënten die (recept)geneesmiddelen gebruiken of anderszins speciale aandacht en zorg nodig hebben. Twee maal per jaar onderzoeken veldwerkers van AMP de kwaliteit van bejegening, consultvoering, voorlichting en advies van aan hen voorgeschreven receptgeneesmiddelen. Daarnaast heeft AMP haar onderzoekprogramma uitgebreid met een aantal keuze-opties. Indien gewenst kunnen apotheken kiezen voor een aangepast onderzoekprogramma van uitsluitend zelfzorg casussen of receptcasussen. AMP zal zich blijven focussen op het meten en verbeteren. Via rapportages door het aanreiken van concrete verbetermogelijkheden en het vergelijken van de eigen prestaties met die van andere apotheken.
2021 AMP en Universiteit Utrecht starten samenwerking patiëntenpanel
Al langer dan 5 jaar - via website ApotheekOnderzoek.nl - worden patiënten van het panel van AMP gevraagd naar hun ervaringen en verwachtingen van specifiek farmaceutische zorgverlening. Dit stelt apotheekpraktijken - zowel openbare apotheken als politheken - in staat hun zorg aan te passen en daarmee te helpen voldoen aan de eisen van de HKZ 2015-norm inzake een verdiepende kwalitatieve patiënten-raadpleging. Met ingang van 2021 werkt AMP hierbij samen met de afdeling Farmacoepidemiologie & Klinische Farmacologie van de Universiteit Utrecht.
Kees van Amerongen en Hetty Prins, apothekers